Blog Thumbnail

Informații Generale Despre Piercing

Istoria piercingurilor

Să porți piercing nu este un fenomen modern. De-a lungul timpului și al culturilor, am folosit corpul uman ca formă de exprimare. Cea mai veche mumie găsită până acum - Ötzi, omul zăpezilor - avea încă un piercing de 5300 de ani.

În unele culturi, băieții care intrau la pubertate își făceau piercing ca simbol al faptului că au ajuns la vârsta adultă. Alții foloseau piercing-uri pentru a indica afilieri tribale, pentru a se răzvrăti împotriva culturii lor sau pentru a-și pune în valoare trăsăturile fizice. În anumite zone, piercingurile sunt văzute ca un simbol al bogăției: cu cât ai mai multe piercinguri, cu atât statutul tău economic este mai ridicat.

Piercing-urile au jucat, de asemenea, un rol în comerțul cu sclavi și au fost folosite la vânătoare. Iar în unele societăți, beneficiile sexuale ale piercing-urilor intime au jucat chiar un rol în ritualuri!

Aici explorăm istoria interesantă și uneori surprinzătoare a piercing-urilor ca una dintre cele mai vechi forme de modificări ale corpului

Piercinguri rituale

În unele culturi, adolescenții își fac piercing când ajung la pubertate pentru a simboliza faptul că acum se intră în rândurilor adulților. În Borneo, de exemplu, tatăl și mama găuresc amândoi lobul urechii copilului pentru a simboliza independența acestuia.

Printr-un alt ritual interesant de piercing se spune că se țin departe demonii și spiritele rele. Multe triburi indigene cred că demonii pot avea acces în corp prin ureche. Aceștia sunt atunci protejați prin introducerea unei bucăți de metal în ureche, deoarece ei cred că metalul respinge demonii și spiritele rele.

Unele triburi au folosit chiar piercing-uri intime atât pentru stimularea sexuală, cât și pentru a crește fertilitatea. Puțin mai târziu, în Europa anilor 1700, piercing-urile au fost folosite pentru contrariul: pentru a preveni masturbarea și presupusele probleme morale cauzate de aceasta!

Marinarii și piercingurile

Pe teritoriul Europei, oamenii credeau că marinarii ar trebui să-și facă piercing în ureche după ce au trecut de linia Ecuatorului Dar cercelul mai avea o funcție. Exista un mit foarte răspândit conform căruia un piercing de ureche ar fi îmbunătățit vederea.

În afară de asta, cercelul servea altui scop. Mai ales în Evul Mediu, o înmormântare creștină era foarte importantă pentru majoritatea credincioșilor. În cazul în care nava se scufunda și marinarul era găsit sau adus la țărm, cercelul marinarului putea fi folosit ca plată pentru o înmormântare creștină și demnă. Prin urmare, majoritatea cerceilor erau din aur în acea perioadă.

Cu toate acestea, în regiunea arctică, piercingurile erau folosite pentru a spori norocul vânătorului. Vânătorii arctici din zonă încercau să imite morsele pentru a se apropia de ele și a le ucide. Le imitau făcându-și piercing în buze și purtând bijuterii lungi pentru a imita dinții morsei.

Istoria PiercingurilorIstoria Piercingurilor

Piercing-urile și banii

În unele părți ale lumii, faptul că poartă un piercing este legat de statutul social al unei persoane. Cu cât ești mai bogat, cu atât ai mai multe piercing-uri

În India antică, de exemplu, piercing-ul se făcea adesea la petreceri mari și scumpe, unde gazda plătește pe cineva să vină și să le facă piercing copiilor sau nepoților, acest ritual conferindu-le astfel un statut mai înalt. De asemenea, materialul bijuteriilor reprezenta adesea o mare diferență. A purta piercinguri din metale prețioase, cum ar fi aurul, arăta în mod clar că aveai o situație mai bună decât cei care purtau corn sau os.

În unele părți ale Indiei, oamenii încă mai folosesc bijuterii cu piercing-uri mari și frumoase ca simbol al statutului. Acesta este în special cazul piercingurilor pentru nas, pe care un număr considerabil de femei din India le au. În plus, în India se spune că piercingul în nara stângă ajută la ameliorarea durerilor menstruale!

Comerțul cu sclavi și piercingurile

Modul în care piercingurile au jucat un rol în comerțul transatlantic cu sclavi este un exemplu al faptului că piercingurile te fac mai puțin atrăgător în loc să-ți îmbunătățească aspectul fizic. În timpul comerțului cu sclavi, femeile erau adesea comercializate în scopuri sexuale, ceea ce înseamnă că aspectul unei femei era de mare importanță.

Femeile au dezvoltat tehnici pentru a evita să se profite de ele. Astfel, ele și-au deformat semnificativ aspectul prin străpungerea buzei inferioare și, în cele din urmă, prin introducerea unui obiect asemănător unei plăci numit pelele. În plus, dinții din față le erau adesea smulși pentru a face loc unui pelele mai mare, pe măsură ce piercingul se întindea. Când se scotea pelele, buza inferioară atârna ca un inel de piele subțire sub bărbie, făcând în mod intenționat femeile mai puțin atractive.

Când piercingurile din urechi erau demodate

A fost o vreme când piercingurile de urechi aproape că au dispărut de pe hartă, timp de câteva sute de ani. De aproximativ din secolul al VI-lea până în secolul al XVI-lea, urechile trebuiau să fie acoperite fie de păr, fie de haine. Nu este practic să porți cercei atunci când sutn acoperiți de păr sau haine. Prin urmare, piercingul pentru urechi a dispărut pentru o vreme din modă în Europa, cel puțin pentru femei. În acea perioadă, cerceii erau purtați în general de clasele cele mai de jos ale societății: sclavele și lucrătoarele sexuale.

Pentru bărbați, însă, cerceii au fost foarte la modă la un moment dat. Cu puțin timp înainte ca cerceii să revină la modă pentru femei, a existat o perioadă în care mai mulți bărbați decât femei aveau găuri în urechi. În secolul al XVI-lea, mai multe figuri proeminente purtau un cercel (într-o singură ureche). Printre acestea se numărau Shakespeare, regele Angliei și alte figuri importante. Cu toate acestea, această tendință a fost relativ de scurtă durată.

Popularitate în creștere

După cel de-al Doilea Război Mondial, piercing-urile au început să devină din nou mai frecvente în cultura occidentală. Subculturile, cum ar fi mișcarea punk și subcultura gay masculină, purtau piercing-uri pentru a se diferenția. Apoi, această tendință s-a răspândit rapid în mainstream.

În zilele noastre, a avea un piercing este aproape mai frecvent decât a nu avea unul. Piercing-urile sunt supuse schimbărilor de tendințe: ceea ce este la modă astăzi ar putea sau nu să mai fie la modă. Cine știe ce tendințe în materie de piercing vor apărea în viitor!

Blog Thumbnail
by2